Kaweco AL Sport review, kleine maar fijne vulpen

Kaweco AL sport complete vulpen

De AL Sport is bepaald geen nieuwkomer op de vulpennenmarkt. In 1911 werd de eerste AL Sport reeds geproduceerd, zowaar een blijvertje. Zelf ben ik erg enthousiast over deze vulpen. Voor nog geen 20 euro heb je een Kaweco Sport Classic, dit is de kunststof variant van de AL. Deze vulpen is niet alleen een klassieker, maar ook een hoogwaardig betrouwbare vulpen in je bezit. Als ik de deur uit ga dan kies ik bijna altijd om de Kaweco AL Sport mee te nemen. Ik begrijp dat dit klinkt als een reclame leus, maar het is de waarheid.

Versies van de Kaweco Sport

Kaweco AL sport penpuntDoordat de pen relatief klein is past hij in elke zak. Je hoeft niet bang te zijn voor inktvlekken, want ik heb nog nooit problemen met mijn AL Sport’s gehad. De AL Sport komt heel dicht in de buurt van mijn ideale vulpen. Vanzelfsprekend moet de perfecte vulpen uitstekend schrijven en dat doen de Kaweco’s ook. Zelfs de goedkopere versie van plastic schrijft prima. De duurdere aluminium versie schrijft echter wel beter, de penpunt is soepeler. Hoewel de meerprijs van de aluminium versies relatief fors is zijn de aluminium versies niet alleen onverwoestbaar, maar ook veel mooier dan de plastic versies.

Dop van de Kaweco AL Sport

De AL Sport heeft een achthoekige dop die voor het schrijven het beste achter op de huls gezet moet worden. Samen met de dop is de vulpen 13 cm lang, zonder dop slechts 10 cm. Je kunt wel zonder dop schrijven, maar met dop ligt de vulpen een stuk beter in de hand. De houder van de penpunt heeft een zandloperfiguur zodat je de pen goed kunt vasthouden. De aluminium versie is wel wat zwaarder dan die van plastic, maar blijft relatief ligt door het gebruik van dit metaal in plaats van staal.

Vullingssysteem en clip van de AL Sport

Kaweco AL sport clipDe Kaweco’s maken gebruik van het internationaal cartridge vullingssysteem waar je ook een converter in kunt zetten. De converter in de AL Sport is vanzelfsprekend klein en is eigenlijk een soort rubber zakje dat je met een vinger plat drukt cq vacuüm drukt om inkt op te kunnen zuigen. Er zijn losse clips beschikbaar die je op de pen kunt schuiven en prima functioneren, maar zelf prefereer ik de pen zonder clip. Je kunt de pen op alle mogelijke manieren vervoeren zonder enige problemen.

Kaweco AL Sport specificaties

SpecificatieWaarde
Lengte dicht10.67 centimeter
Lengte met dop13.21 centimeter
Lengte zonder dop9.91 centimeter
Diameter1.02 centimeter
CapaciteitOnbekend
Converter capaciteitObekend
VullingssysteemVulling of converter
Dop sluitingSchroefdraad
Clip aanwezig?Los verkrijgbare clip
Gewicht20.7 gram
Albert

Geschreven door Albert

Albert is een fanatieke vulpennen verzamelaar. Op zijn zolderkamer in een rustig deel van Noord-Brabant zijn daarom naast enkele honderden vulpennen ook een flink aantal boeken te vinden over het onderwerp. Albert is een echte "penthousiast" als het gaat om mooie en bijzondere vulpennen. Naast schrijven voor deze blog is een goed boek lezen een van zijn favoriete bezigheden in zijn vrije tijd.

2 Reacties

Laat een reactie achter
 1. Beste Albert,

  kort geleden heb ik in Vilnius een aluminium Kaweco gekocht. Supermooi natuurlijk maar ik krijg hem niet lekker aan het lopen. De inkt komt er niet continue uit. Heb jij misschien een tip voor me?

  Met vriendelijke groet,

  Rudolph

  • Beste Rudolph,

   Dat is vervelend om te horen, dit komt bij Kaweco toch niet vaak voor. Ik neem aan dat je hem al een paar keer helemaal goed doorgespoeld hebt? Mocht dat nog steeds niet helpen dan kan je er altijd even mee langs een nibmeister gaan. Ik kan daarbij Anabelle Hiller aanraden, zij werkt bij Appelboom als nibmeister en kan je Kaweco waarschijnlijk wel weer lekker laten schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Faber Castell E-motion volledige vulpen

Faber-Castell E-Motion review, elegant design met luxe afwerking

Faber Casell Ondoro compete vulpen

Faber-Castell Ondoro review, interessante vorm en fijne schrijver